Hier vind je een overzicht van veranderingen aan de website, en van de kleine en misschien grote familie nieuwtjes. Kom regelmatig kijken om te zien wat je niet mag missen.

U bent hier: HomeNieuws → Nieuws Archief Juni 2007

Zaterdag, 23 juni 2007

Deel 2 en deel 3 van de geschiedenis van Emile Vanbiervliet zijn weer geüpdatet. Er is nog een derde bron boven water gekomen over hem, en dit zorgt voor een aantal toevoegingen.

Wist je bijvoorbeeld dat hij ook een fabriekje had in draineerbuizen? Of een varkensstal had gebouwd waar 200 varkens in gekweekt werden? Dat hij landbouwvoertuigen maakte, maar ook invoerde uit Duitsland? En dat hij zelfs een auto had?

Dinsdag, 13 juni 2007

Er zijn twee nieuwe familiealbums geplaatst in de familie sectie.

Eentje is een verslagje van de herdenking van het 75-jarig overlijden van Emile Vanbiervliet op 28 mei 2006 in Fontaine-le-Bourg, Frankrijk.

Het andere verslag gaat over het overbrengen van “Tante Ursule” - Dame Marie Ursule of Germaine De Jonckheere - van het kerkhof van Sint-Andries bij Brugge naar het privé-kerkhof van de zusters van De Jacht.

Woensdag, 6 juni 2007

Op vrijdag 8 juni wordt het lichaam van Dame Marie Ursule, in de wereld Germaine De Jonckheere, overgebracht van het kerkhof van Sint-Andries naar Heverlee. Daarmee verhuist ze van het gezelschap van haar wereldse zusters naar dat van haar spirituele familie. De herdenkingsdienst vindt plaats om 16 uur in het hoofdklooster.

Foto van Dame Marie Ursule (Germaine De Jonckheere) Germaine De Jonckheere treedt in Ieper in bij de “Reguliere Kanunnikessen van Sint- Augustinus”. In 1897 trekt ze samen met Marie-Louise De Meester (Dame Marie Louise) van dezelfde congregatie naar India, waar ze aankomen op 7 november. In dat jaar stichtten ze in Mulagumoodu (Zuid-India) de “Missionarissen – Kanunnikessen van de H. Augustinus”.

Eén van de zussen van D. M. Ursule was Elise De Jonckheere, die getrouwd was met Emile Vanbiervliet. Voor hun kinderen en kleinkinderen was zij gewoon “Tante Ursule” of “Tante Nunne”. Emile en Elise noemden hun oudste dochter Germaine naar haar, en de tweede dochter Rachel trad in 1927 in bij de congretatie.

In 1963 smelt de congregatie samen met de “Congregatie van het onbevlekte hart van Marie”, en gaan ze door het leven als “Zusters Missionarissen van het Onbevlekt Hart van Maria” of kortweg de “Zusters van de Jacht”. Nog een bekend lid van deze congregatie is Jeanne Devos die in 1963 naar India trok.

Dinsdag, 5 juni 2007

Oud-burgemeester van Moorslede Lode Van Biervliet (79) is overleden op 17 mei 2007. De Moorsleedse huisdokter op rust heeft een politieke carrière op nationaal, provinciaal en gemeentelijk vlak achter de rug. Lode Van Biervliet is afkomstig uit Zarren en vestigde zich in de jaren vijftig als huisarts in Moorslede. Zijn vader Adhemar was een broer van Paul Van Biervliet, de vader van Aubert-Tillo Van Biervliet.

Foto van Dr. Lode Van BiervlietIn 1971 zette hij zijn eerste stappen in de politiek. Op de Volksunie-lijst was hij vijfde opvolger voor de Kamer en de provincie. Na Mik Babylon, een bekend VU-boegbeeld uit Roeselare, haalde hij de meeste stemmen van de lijst. Drie jaar later schopte hij het tot provincieraadslid.

In 1978 was het opnieuw prijs. Lode werd verkozen voor de Kamer en de Vlaamse Raad. Hij overleefde ook de volgende verkiezing en bleef bijna acht jaar parlementslid. Intussen was hij ook actief in de plaatselijke politiek.

In 1981 nam hij met Gemeentebelangen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij haalde tien zetels, net als de partij van burgemeester Walter Ghekiere, terwijl de toenmalige SP op één zetel strandde. De SP ging scheep met Gemeentebelangen en Lode Van Biervliet werd zes jaar burgemeester. Bij de volgende verkiezingen belandde Gemeentebelangen in de oppositie. Van 1990 tot 1999 was hij onafgebroken gemeenteraadslid.

Tenslotte was hij ook nog ondervoorziter van de familievereniging van de Familie Van Biervliet - en zelfs waarnemend voorzitter op de reunie in Biervliet in 2000, en bestuurslid van de Nieuwe Stichting Alfons Blomme. Verder was hij ook nog ridder in de Leopoldsorde.

Wegens gezondheidsredenen legde hij in 1999 zijn dokterspraktijk neer én nam afscheid van de politiek. De jongste jaren ging zijn gezondheid fel achteruit en vorig jaar moest hij nog een zware klap incasseren, toen zijn zoon Hans in een brand om het leven kwam. De oud-burgemeester was gehuwd met Thérèse Michiels en laat nog twee zonen en vijf kleinkinderen achter. De begrafenis vond plaats op zaterdag 26 mei om 11 uur in de Sint-Martinuskerk in Moorslede.